Barevný pepř – odkud pochází a jak se vyrábí?
Informace o pepři lze nalézt již před 4 000 lety v Indii. V Evropě se objevil díky Alexandru Velikému. V současné době se pěstuje v oblastech s horkým a vlhkým podnebím, což má příznivý vliv na její růst.
Paprika je vytrvalá popínavá rostlina, která kvete po celý rok. Plodí od druhého roku pěstování a nepřetržitě po dobu dalších 40 let. Dosahuje výšky až 15 m. Bobule, jak se plod pepře nazývá, jsou zpočátku zelené, později červenají, až zčernají a zcela dozrají. Jeho chuť se pohybuje od nejostřejšího tónu černého pepře až po jemný a decentní tón zeleného pepře.

Zajímavost
Pepř se používá jako platidlo po staletí. Sloužil k placení daní, pozemkových poplatků a cel v přístavech. Ve středověku lidé investovali své bohatství do pepře a uchovávali ho v pokladnicích jako zlato. Není divu, že se mu říkalo „černé zlato“.
Je to také nejčastěji kupované koření na světě. V zemích, kde se chová, je proto „hnací silou ekonomiky“.
Barevný pepř - účel a použití
Pepř je koření, bez kterého si jen těžko dovedeme představit každodenní život. Používáme ho k dochucení téměř všeho, od masa, přes vývary a polévky, až po jarní saláty a sendviče. Barevný pepř se hodí k většině polských pokrmů. Je to skvělý doplněk k:
- maso(zejména hovězí a zvěřinové)
- zelenina
- saláty
- jídla z jednoho hrnce
- polévky a vývary
- ryba
- domácí výrobky
- omáčky
- nakládané okurky
Barevný pepř použijte na začátku přípravy pokrmu, uvolní se tak jeho skvělá chuť.
Skladování
Barevný pepř by měl být skladován v uzavřené skleněné nebo jiné vzduchotěsné nádobě schválené pro styk s potravinami (např. v našem originálním obalu). Mimo dosah slunečního záření, vlhkosti a tepla. Díky této úpravě si déle zachová svou čerstvost, chuť a vůni.
* Výrobek může obsahovat: lepek, vejce, sóju, mléko, celer, hořčici a sezam.
* Všechny produkty by měly být skladovány na suchém a tmavém místě v těsně uzavřeném obalu.
* POZNÁMKA – fotografie produktu se může lišit od skutečného vzhledu.