Bazalka sušená

34,82 Kč

Bazalka, známá také jako bazalka sladká, český bazilišek a bazalka zahradní, je rostlina používaná jako koření a okrasná rostlina. Jeho listy jsou oválného tvaru, ale se špičatými konci. Stonky jsou zelené. Bazalka je běžný název, protože po celém světě se pěstuje asi 150 odrůd této rostliny. Přidejte si ho do limonády a budete se cítit osvěžení!

Hmotnost : 50 g
Počet
Přidat do seznamu přání

notifications Hlídací pes
Zavřít

Zaručujeme bezpečné a chráněné dokončení nákupu

Popis

Bazalkový list – odkud pochází a jak se vyrábí?

Bazalka dostupná v kategorii bylin je rostlina, kterou má náš obchod s kořením vždy ve svém sortimentu Jeho domovinou je Indie a Persie. Bazalka se do Evropy dostala ve 4. století před naším letopočtem díky vojákům Alexandra Velikého, kteří se vraceli z vojenských výprav na Východě.

Bazalka je jednoletá rostlina, která dorůstá až 50 cm do výšky. V současné době se ve volné přírodě nevyskytuje. Bazalka pěstovaná ze semen, nejčastěji na zahradě nebo v květináči, je relativně bezproblémová. Bazalka se sklízí v červenci a září.

Cena bazalky
Bazalka obecná

(Ocimum basilicum L.), čeleď: hluchavkovité, běžně známá jako bazalka sladká, bazalka zahradní, bazalka obecná, balzám, český bazilišek . Druh jednoleté rostliny. Název pochází z řeckého slova βασιλεύς (basileus), což znamená král, protože se věřilo, že se používá v královských parfémech. Ve starověkém Římě se název této byliny, Basilescus, vztahoval k bazilišku. Bazalka byla tehdy považována za talisman proti této bestii . Libyjci ho jedli jako ochranu před hady a štíry.

Zemí původu bazalky je Indie a/nebo Persie . V Asii se pěstuje již od pravěku. Z Íránu a Indie se dostal do jižní Evropy, pravděpodobně byl přivezen ve 4. století př. n. l. během expedic Alexandra Velikého. Pravděpodobně ho v Evropě zanechali vojáci vracející se z vojenských expedic v Asii. Pak, v 16. století, se dostala do střední Evropy, kde se zpočátku vysévala do oranžérií a květináčů.

V současné době neroste divoce, pouze kultivovaně. Významné plodiny se nacházejí v Jižní Americe. /zdroj: Wikipedie/

Ve Francii a Německu se bazalka nazývá královskou bylinkou . Jeho univerzální a velmi široké použití, a to jak jako koření, tak jako bylinky, vedlo k tomu, že mu mnoho kultur přisuzovalo prestiž královské rostliny s dokonce magickými vlastnostmi. V egyptských pyramidách byly nalezeny věnce upletené z bazalky. V Indii se jeho květy pěstovaly pro Višnuovu manželku Lakšmí, která byla považována za bohyni štěstí, bohatství a krásy. Na Haiti se bazalka dává jako dar bohyni Erzulie, patronce krásy, mládí a krásy. V katolickém náboženství, někde mezi teologií a legendou, se říká, že bazalka rostla kolem hrobu vzkříšeného Krista /zdroj: Spice Plants, autor: B. Hlava, D. Lanska, vydavatel: Rolnicze i Leśne, rok vydání: 1983/

Zajímavost o bazalce

Bazalka pěstovaná v květináči odpuzuje hmyz.

Bazalkový list – účel a použití

Sušená bazalka přidaná do pokrmů vylepšuje jejich chuť a dodává jim nádhernou vůni. Není bezdůvodné, že se jí říká královská bylina. Bazalku lze použít nejen k přípravě slaných pokrmů. Bazalka se také používá k výrobě lahodné zmrzliny a čokoládových výrobků. Bazalka se přidává hlavně do středomořské kuchyně , ale dodá rozmanitost a svěžest i mnoha dalším pokrmům. Je vynikající pro:

Bazalka, kde koupit
  • těstoviny
  • pizza
  •  saláty
  • omáčky (zejména pesto)
  • tvaroh
  • polévka
  • maso
  • máslo (bylinný)
  • toast
  • příchuť(např. olivový olej)
  • likéry
  • zmrzlina
  • nápoje(limonády, smoothie, koktejly)

V kuchyni se používají čerstvé i sušené listy bazalky. Bazalku byste měli přidávat až na konci vaření a smažení, protože příliš vysoká teplota ničí její chuť. Čerstvé bazalkové listy by se neměly krájet nožem, ale měly by se otrhávat a trhat rukama na menší kousky. Stojí za to ho přidat do každodenních jídelníčků, protože vám příjemným a chutným způsobem zpestří jídelníček.

Díky své výrazné, sladké, mátové chuti a charakteristické vůni se bazalka přidává do tvarohu , salátů a polévek. Můžete s ním potřít maso před další úpravou. Tato bylina se také používá k ochucení vinného octa a olivového oleje. Může být přísadou do bylinných past, bylinných směsí na pečení, např. bagety nebo chléb s bylinkami a česnekem. Používá se k výrobě originální zmrzliny, čokoládových výrobků a likérů.

Bazalka je jedinečné a nenahraditelné koření, které se přidává téměř do všech středomořských pokrmů , je základní ingrediencí mého milovaného pesta (recept - v textu). V kuchyních po celém světě, nejen ve středomořské, se používají jak čerstvé i sušené listy, tak i celé rostliny. Esenciální olej vyrobený z této rostliny se doporučuje ke koupeli nebo masáži. V kosmetickém průmyslu se bazalka používá k výrobě parfémů a mýdel. Díky své kráse a výrazné zelené barvě slouží bazalka také jako okrasná rostlina.

Ebies s.r.o.
500 ks

Mohlo by vás také zajímat

Anýz mletý

43,75 Kč
Dostupnost: 500 Skladem

Anýz, respektive anýzový, jak zní jeho celý název, je koření, které lidstvo zná již téměř 3 500 let. Vzhledem k tomu, že informace o něm byly vyčteny z papyrusu pocházejícího z Egypta, je považován za jedno z nejstarších koření na světě. Stojí za to vědět, že právě tento druh anýzu se zdrobněle nazývá anýz. Přidejte ho do svého pečiva a starejte se o své zdraví!

Badyán celý

43,75 Kč
Dostupnost: 500 Skladem

Badyán je jedním z nejznámějších koření na světě. Díky svému jedinečnému vzhledu, charakteristické chuti a vůni ráda zdobí talíře a dodává pokrmům slavnostní atmosféru. Jeho vzhled připomíná osmicípou hvězdu a uprostřed každého ramene jsou semena. Vytvořte si sváteční atmosféru a přidejte ji do svých pokrmů!

16 dalších produktů ve stejné kategorii:

Anýz mletý

43,75 Kč
Dostupnost: 500 Skladem

Anýz, respektive anýzový, jak zní jeho celý název, je koření, které lidstvo zná již téměř 3 500 let. Vzhledem k tomu, že informace o něm byly vyčteny z papyrusu pocházejícího z Egypta, je považován za jedno z nejstarších koření na světě. Stojí za to vědět, že právě tento druh anýzu se zdrobněle nazývá anýz. Přidejte ho do svého pečiva a starejte se o své zdraví!

Dostupnost: 500 Skladem

Černý pepř divoké Voatsiperifera z Madagaskaru, známý také jako borbonský pepř, je vzácná a vysoce ceněná odrůda pepře pocházející z divokých pralesů Madagaskaru. Tento pepř je díky své divoké původní přírodě méně zpracovaný a má výraznější, komplexnější chuť s kořenitými a ovocnými tóny. Ideální je pro ty, kteří hledají unikátní koření s autentickým madagaskarským aroma, vhodné do marinád, omáček nebo jako finální dochutění pokrmů. Přidejte tento výjimečný pepř do své kuchyně a obohaťte své recepty exkluzivní chutí a vůní.

Dostupnost: 500 Skladem

Ačkoliv listy koriandru vypadají podobně jako petržel, ve skutečnosti nemají nic společného. Už samotná vůně koriandru nás přibližuje orientálnímu světu nevšedního koření. Koriandr je jedním z nejstarších koření na světě, které lidstvo pěstuje. V našich zemích byl známý již ve středověku. V roce 812 se objevil v inventáři královských zahrad Karla Velikého. Můžete zpestřit svá jídla jeho jedinečnou chutí! 

Dostupnost: 500 Skladem

Bobkový list, respektive vavřín nebo bobkový list, je koření, které se stalo obzvláště populárním v době Římské říše. Právě to zdobilo hlavy olympijských vítězů. Jeho symbol lze nalézt také na lícových stranách starých mincí. Přidejte si ho do svého denního jídelníčku.

Dostupnost: 500 Skladem

Herbes de Provence je kompozice pečlivě vybraných bylin, které harmonicky odrážejí chuť slunné Provence. Provensálské bylinky obohatí chuť pečeného masa i ranních míchaných vajec. Přidávejte je do svých oblíbených pokrmů téměř bez omezení. 

Dochuťte s námi své pokrmy!

Majoránka

39,29 Kč
Dostupnost: 500 Skladem

Bez majoránky se neobejde žádná tradiční česká kuchyně. Češi ho milují pro jeho intenzivní chuť a vůni. Přidává se téměř do všeho a chutná skvěle se vším. S polévkami jako je dršťková, hovězí, jehněčí nebo skopová, ale také s klobásami, paštikami a jako přísada do omáček a marinád. Existuje tolik využití majoránky, kolik je pokrmů. Přesvědčte se sami. Ochutnejte majoránku a zařiďte si ji ve své kuchyni!

Dostupnost: 500 Skladem

Cibulové vločky nejsou nic jiného než čerstvá cibule, která byla nakrájená a sušená. Zachovává si všechny své nejdůležitější hodnoty a samozřejmě i svou skvělou chuť. Tato pohodlná alternativa vám ušetří drahocenný čas a ochrání vás před nechtěným natržením. Ušetřete čas s cibulovými vločkami!

Dostupnost: 500 Skladem

Muškátový oříšek, přesněji řečeno, muškátový květ, se spojuje hlavně se svátky a je k nim ideálním doplňkem. Dodává mnoha pokrmům sváteční atmosféru a nevšední vůni. Lze jej použít k dochucení sladkého pečiva i slaných mas. Podívejte se, k čemu můžete toto rafinované koření využít!

Fenykl celý

34,82 Kč
Dostupnost: 500 Skladem

Fenykl i jeho zahradní odrůda se nazývají kopr. Je však třeba si uvědomit, že tyto dva druhy se od sebe v mnoha ohledech liší. V současné době je fenykl jedním z nejoblíbenějších koření používaných téměř ve všech kuchyních po celém světě.

Dostupnost: 500 Skladem

Bylinný pepř je směsí přírodních bylin a koření, která obohatí vaše chuťové vjemy a dodá vašim pokrmům mnohostrannou chuť. Tohle je jednoduchý způsob, jak si zamilovat vaření a vaši blízcí si vychutnat skvělou chuť domácích jídel. Přidejte si ještě dnes bylinkový pepř do svých každodenních pokrmů a podpořte své zdraví přirozenou cestou!

Dostupnost: 500 Skladem

Jedinečný, sofistikovaný a velmi osobitý – tak by se dala popsat jeho chuť a vůně. Především je však oceňován po celém světě. Bez něj by nebylo vánočního pečení a pokrmů, které obohacuje o magickou notu. Vypadá skvěle i jako dekorace na talíři a v hrnku s horkou čokoládou. Vylepšete chuť svého svátečního pečení i každodenních pokrmů!

Dostupnost: 500 Skladem

Kdysi byla saturejka mnohem populárnějším kořením než její příbuzná, saturejka horská. To bylo způsobeno tím, že slané víno bylo považováno za silné afrodiziakum. Na mnoha místech po celém světě se jí říká fazolová bylina, protože se skvěle hodí k těžkým pokrmům, jako jsou pečené fazole, hrášek nebo bob obecný. Poznejte ho lépe a nechte se překvapit jeho úžasnými vlastnostmi!