- Nové

Ačkoliv listy koriandru vypadají podobně jako petržel, ve skutečnosti nemají nic společného. Už samotná vůně koriandru nás přibližuje orientálnímu světu nevšedního koření. Koriandr je jedním z nejstarších koření na světě, které lidstvo pěstuje. V našich zemích byl známý již ve středověku. V roce 812 se objevil v inventáři královských zahrad Karla Velikého. Můžete zpestřit svá jídla jeho jedinečnou chutí!
Zaručujeme bezpečné a chráněné dokončení nákupu
Původní oblast rozšíření koriandru zahrnuje oblast Středomoří. Původně se pěstoval v jihovýchodní Asii, dnes se vyskytuje po celém světě. V Polsku se vyskytuje jak v kultivovaném, tak i volně rostoucím stavu. Aby se ovoce získalo, musí se nejprve vymlátit.
Koriandr je jednoletá rostlina, která dorůstá až do výšky 60 cm. Jeho květy jsou bílé nebo růžové. Plody koriandru jsou malé, kulaté a pruhované, barvy se pohybují od žluté po hnědou. Říká se jim semena koriandru.
Koriandr (Coriandrum sativum L.) je jednoletá rostlina patřící do čeledi celeru (Apiaceae Lindl.). Všechny části jsou jedlé: listy, stonek, plody, kořeny a semena.
V dnešní době je považována za jednu z nejoblíbenějších bylin , široce používanou v mnoha kuchyních po celém světě. Koriandr je blízkým příbuzným petrželky. Na první pohled se můžete dokonce zmást. Přestože jsou si úzce příbuzné, chuť a vůně obou bylin je zcela odlišná, což přímo ovlivňuje jejich využití v kuchyni.
Zajímavost: dokud koriandr neplodí, vydává charakteristický nepříjemný zápach štěnice. Teprve když se vytvoří nažky, nepříjemný zápach se pomalu mění v kořeněné aroma.
Listy koriandru obsahují více vitamínů než minerálů, zatímco jeho semena obsahují opak.
Semena koriandru jsou zmíněna dokonce i ve Starém zákoně. Byla přirovnávána k maně, která byla Izraelitům sesílána během jejich putování pouští.
Hippokrates a Plinius, starověcí lékaři, znali a používali semena koriandru jako lék na mnoho neduhů.
Listy koriandru nacházejí své místo v indické a mexické kuchyni. Perfektně se hodí k dalšímu orientálnímu koření. Dodávají mnoha pokrmům svěžest a povzbuzení, protože mají znatelnou svěží citrusovou chuť. Přidávejte je do masa, nádivek a letních salátů. Skvěle se hodí do polévek, kari a pokrmů na bázi rýže. Jsou součástí pokrmů, jako je pad thai, tacos, guacamole a ceviche. Perfektně se hodí k zeleným smoothies na bázi špenátu, zázvoru nebo citronu, ale také k tvarohu nebo jogurtu. Vzhledem k jejich jemnosti by se listy koriandru měly přidávat až na konci vaření. Takže je přidejte do:
Koriandr patří k těm kořením, jejichž chuť a vůně je tak silná, že pokud se nepoužívá s mírou, může chuť pokrmu zcela zkazit a intenzivní aroma této byliny bude dominovat ostatním chutím. Pokud se však přidává s mírou, obohatí každé jídlo a dodá mu nádhernou vůni a pikantní chuť.
Zelené části rostliny mají během vegetačního období silnou vůni, díky čemuž jsou vysoce ceněny jako koření. Mají krásnou, intenzivní zelenou barvu a větve, které mohou dosáhnout až 70 cm, jsou pružné a jemné. Jejich chuť je silná, výrazná s lehce citronovou vůní a specifická, trochu pikantní.
Zralé plody mají také silné aroma, ale zcela odlišné od výhonků. Mají intenzivní, kořeněnou vůni, jemně připomínající chuť pomerančové kůry.
Koriandr, díky své intenzivní, výrazné chuti, není po chuti každému . Je to rozhodně jedna z těch bylinek, které buď milujete, nebo nenávidíte. Někteří lidé v něm cítí chuť mycího prostředku na nádobí nebo mýdla.
Zajímavost : Nesnáším koriandr – Stránka vytvořená na Facebooku má přes 280 tisíc sledujících. Lidé se spojují, protože společně jsou v těžkých časech šťastnější:):) Stránka provozuje také internetový obchod s oblečením a doplňky s motivy souvisejícími s hnutím proti koriandru:)
Za chuťové preference jsou zodpovědné hlavně geny. V procesu dospívání a socializace však zkoušíme nové chutě jednu po druhé doma, pak mezi přáteli, v práci a na cestách. Právě sociální kontakty mohou zásadně ovlivnit náš vkus. Produkty, které jsme kdysi neměli rádi, podávané v jiné formě a chuťové kombinaci, konzumované při relaxaci, v příjemném prostředí a atmosféře, se mohou stát našimi oblíbenými.
Zpět k koriandru, patřím mezi jeho zastánce. Mám rád koriandr a necítím v něm žádnou jinou chuť než bylinkovo-citronové tóny. Nekonečně mě fascinuje, ke kolika pokrmům se koriandr perfektně hodí.
Hodí se k salátům, rybám, marinádám, luštěninovým polévkám, paštikám, různým druhům masa a pokrmům z rýže. Také přidávám čerstvé listy koriandru do tvarohu, pesta, omáčky na špagety a téměř do všech smetanových omáček na těstoviny.
Sušená semínka koriandru jsou základní ingrediencí v mé marinádě na maso, zejména na vepřový krk, a v listech marinuji i ryby, které pak získají naprosto vynikající chuť.