Popis
Černý kmín – odkud pochází a jak se vyrábí?
Černý kmín , který náš obchod s kořením nabízí, je jednoletá rostlina. Vyskytuje se v západní Asii a jižní Evropě, včetně Česka. V těchto oblastech se pěstuje i vyskytuje divoce.
Jeho pěstování není problém a začíná na jaře. V dubnu se semena vysévají do země. Černý kmín potřebuje dobře osvětlené stanoviště. Také byste měli pamatovat na pravidelné odstraňování plevele.
Květy černého kmínu mají průměr asi 3 cm. Rostou jednotlivě na vrcholu výhonků. Plody se skládají z folikulů srostlých dohromady. Černý kmín se také nazývá černý kmín.

Zajímavosti o černém kmínu
Černý kmín mohou obzvláště citliví lidé používat jako náhradu pepře, protože nedráždí žaludeční sliznici.
Účel a použití černého kmínu
Černý kmín je koření používané ve velkém měřítku především v indické kuchyni , ale své uplatnění nachází i v naší zemi. Bylo známé již ve staročeské kuchyni. Může se přidávat do pokrmů jak syrových, tak pečených. Ve formě esenciálního oleje se používá v cukrářství. Bude také krásně fungovat jako dekorace na odpolední oběd nebo večerní večeři. Dodá pokrmu jeho výraznou chuť a vůni, ale také jedinečný vzhled. Je to skvělý doplněk k:
- maso (zejména křehké jako jehněčí)
- saláty
- zelenina
- polévka
- omáčky
- Pasta
- chléb
- tinktura
- infuze
- sýry
Semínka černého kmínu se dají jíst přímo z obalu, ale pro lepší chuť a vůni je vhodné je nejprve upražit. Je třeba poznamenat, že semínka černého kmínu jsou velmi účinná, takže stačí jen malé množství k obohacení chuti pokrmu. Můžete použít celozrnné obiloviny, ale můžete je použít i rozdrcené v hmoždíři nebo namleté. Přidejte tato malá semínka do svého jídelníčku a podpořte své zdraví přirozenou cestou! Černý kmín se perfektně hodí k novému koření, bobkovému listu a sušené cibuli.
Skladování semen černého kmínu
Semena černého kmínu by měla být skladována v uzavřené skleněné nebo jiné vzduchotěsné nádobě schválené pro styk s potravinami (např. v našem originálním obalu) , mimo dosah slunečního záření, vlhkosti a tepla. Díky této úpravě si déle zachová svou čerstvost, chuť a vůni.