

Vavřín ušlechtilý neboli bobkový list, jak se mu říká, je koření, které se stalo obzvláště populárním v době Římské říše. Právě to zdobilo hlavy olympijských vítězů. Jeho symbol lze nalézt také na lícových stranách starých mincí. Jeho skvělá chuť dodá vznešený nádech každodenním pokrmům. Zařaďte ho do svého jídelníčku a pocítíte jeho sílu!
Vavřín ušlechtilý [lat. [Laurus nobilis] je stálezelený strom, který se přirozeně vyskytuje ve Středomoří a Malé Asii. V současné době se jeho pěstování rozprostírá v zemích jižní Evropy, Afriky a Severní a Jižní Ameriky.
V Česku lze vavřín pěstovat v květináčích jako okrasnou rostlinu. V létě a na jaře vyžaduje mírnou zálivku, zatímco na podzim a v zimě je třeba zálivku postupně snižovat, aby půda mohla vyschnout. Vyžaduje teplé domácí prostředí. Má bylinný tón s kořeněnou vůní.
Nymfa Dafné, která se chtěla ukrýt před majetnickým Apollónem, se proměnila v vavřínový strom.
Vavřín je symbolem cti a vítězství, ale také kvůli nymfě Dafné, nenaplněné lásky a panenství.
Na portrétu Jana III. Sobieského, který se nachází v Národním muzeu ve Varšavě, zdobí hlavu vídeňského vítěze vavřínový věnec.
Bobkový list je doplněk, který uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších gurmánů. Bylo známé již ve staročeské kuchyni. Je nenahraditelný v kombinaci s těžkými pokrmy, jako je bigos nebo fasolka po bretońsku. Bobkový list, neboli bobkový list, je také součástí indické směsi koření garam masala. Zejména to přidejte do:
Během vaření přidávejte do pokrmů mletý bobkový list.